اگر می خواهید بدون دانش تخصصی مربوط به کد نویسی برای ایجاد محتوا، مدیریت و ویرایش آن در وب سایتهای فروشگاهی مبتنی بر CMSها، وارد بازار کار شوید و یا روی پروژه خود کار کنید، خیلی خوب است تا با انواع سیستم های مدیریت محتوا آشنایی داشته باشید. در این مقاله شما را با مفهوم CMS ها آشنا می کنیم.
سپس نحوه کار کردن یک CMS، مزایا و کاربرد استفاده از آنها، انواع مختلف سیستم های موجود در بازارو ویژگی های هر کدام از CMSها را مورد بحث و بررسی قرار می دهیم. پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا با این سیستمها در زمینه طراحی وب آشنایی پیدا کنید.
سیستم مدیریت محتوا ترجمه عبارت Content Management System و یا CMS، به معنای سیستم نرمافزاری است که به کاربران در ایجاد، مدیریت و اصلاح محتوا در یک وب سایت بدون نیاز به دانش تخصصی کمک میکند.
CMS ابزاری است که به شما کمک میکند یک وب سایت را بدون نیاز به نوشتن تمام کدها از صفر بسازید.
در این صورت خودتان می توانید برای ایجاد صفحات وب، ذخیره تصاویر، و کارکردهای دیگر با استفاده از سیستم مدیریت محتوا، تمام زیر ساختهای اساسی یک وب سایت را به شکل حرفه ای مدیریت کنید تا بتوانید بر روی همه بخشهای وب سایت تمرکز کنید.
همان طور که از نام CMS ها پیداست، یک سیستم مدیریت محتوا یک برنامه نرمافزاری یا مجموعهای از برنامههای مختلف است که به شما اجازه میدهد تا محتوای دیجیتال وب سایت خود را ایجاد و مدیریت کنید. به عبارت دیگر، یک CMS به شما توانایی بارگذاری، ویرایش و حذف محتوا را از یک وب سایت بدون نیاز به دانستن HTML و یا CSS یا زبانهای برنامهنویسی دیگر را میدهد.
- سیستم مدیریت محتوا یا CMS چگونه کار میکند؟
در سطح فنی و تخصصی بیشتر، یک سیستم مدیریت محتوا از دو بخش اصلی تشکیل شدهاست:
یک برنامه مدیریت محتوا Content Management Application (CMA)، یک بخشی است که به شما اجازه میدهد تا محتوا را در سایت خود اضافه و مدیریت کنید.
یک برنامه تحویل محتوا Content Delivery Application (CDA)، یک فرآیند متوالی است که محتوای ورودی شما در CMA میگیرد، آن را به درستی ذخیره میکند و آن را برای بازدیدکنندگان شما قابلرویت میسازد.
برای اینکه نحوه کار یک سیستم مدیریت محتوا در ذهن شما نقش ببندد، از یک سیستم مهم و مشهور که شاید نامش برایتان آشنا باشد شروع می کنیم. بله ورد پرس !
وردپرس (wordpress) به علت محبوبیت بسیار یک مثال بسیار خوبی از CMS ها می باشد. چرا؟
- سهم 37.6 درصدی را در وب سایتهای دارای سیستم مدیریت محتوا به خود اختصاص داده است.
- دارای سرعت بالای نصب و راه اندازی خوب می باشد.
- رایگان است.
- دارای افزونه های بسیار متعددی می باشد.
- با موتورهای جست و جو سازگاری بالایی دارد.
- دارای کاربری راحت و آسانی می باشد.
در ادامه مقاله شما را با انواع دیگر سیستمهای مدیریت محتوا آشنا می کنیم.
تا این قسمت از مقاله یک تعریف ساده و مفهومی از سیستم مدیریت محتوا برای شما مشخص شد. اهداف سیستم مدیریت محتوا بسیار گسترده می باشد، ولی هدف اصلی سیستمهای مدیریت محتوا انتشار محتوا از طریق آنها می باشد. محتواهای شما می تواند شامل متن، عکس و یا ویدیو و انواع محتواهای پیچیده تر نیز باشد.
۵ دلیل برای استفاده از سیستم مدیریت محتوا
یک سیستم مدیریت محتوا چه چیزی را باید ارائه کند که گزینههای وب سایت دیگر ندارند؟ در این قسمت از مقاله مزیتهای استفاده از یک CMS را که در دسترس گزینههای وب سایت دیگر نیستند را معرفی می کنیم.
۱) عدم داشنن تجربه در برنامه نویسی
سیستمهای مدیریت محتوا مانند WORDPRESS برای کاربرانی که تجربه برنامهنویسی کمی دارند، ساخته شدهاند. زمانی که وب سایت شما به طور کامل توسط یک متخصص ایجاد شد، مدیریت محتوای واقعی در وب سایت شما ساده و یادگیری آن آسان است. محتوای وب سایت شما، مانند تصاویر و متن به راحتی می تواند در صفحات خاصی وارد و بارگذاری شود و در یک ویرایشگر محتوا که شبیه به مایکروسافت ورد است قرار گیرد.
۲) همکاری و دسترسی آسان
سیستمهای مدیریت محتوا به چندین نفر این امکان را میدهد که نه تنها به وب سایت شما دسترسی داشته باشند، بلکه به راحتی در پروژههای مختلف با یکدیگربه صورت تیمی همکاری کنند. با استفاده از حسابهای جداگانه افراد متعدد میتوانند محتویات سایت را از طریق کامپیوترها یا دستگاههای خود
اضافه، ویرایش و یا به روز کنند. هم چنین سیستم مدیریت محتوا تمام محتوای آنلاین شما را در یک مکان ذخیره میکند و برای هر کسی که به وب سایت دسترسی داشته باشد در دسترس است، به این معنی است که دیگر نیازی به ارسال چندین فایل مختلف به همه افراد تیم ضرورتی ندارد. تمام چیزی که شما نیاز دارید یک کامپیوتر، تبلت، یا دستگاه موبایل و یک اتصال اینترنتی است. پس شما میتوانید از هر جایی به وب سایت خود وارد شوید.
۳) ابزارهای SEO پیشرفته
سیستمهای مدیریت محتوا تعدادی افزونه و ابزار ارائه میدهند که میتوانند به سایت شما در موتورهای جستجوی اصلی کمک کنند. این موضوع به این معنی نیست که شما باید از تیم بازاریابی آنلاین خود خلاص شوید، اما این ابزارها میتوانند به اجرای یک استراتژی پایه SEO در تلاش برای افزایش ترافیک آنلاین به سایت شما کمک کنند.
افزونه های WordPress به طور مستقیم گزینههای موجود شامل عناوین صفحه وب، برچسبها و تمام عناصر دیگر مورد نیاز برای بهینهسازی وب سایت شما برای گوگل و دیگر موتورهای جستجو را ارائه میدهند. هم چنین گزینه های استراتژی سئو زمانی که این عناصر به درستی انجام نشوند به شما هشدار خواهند داد.
علاوه بر این موضوع، این افزونه ها به طور منظم به روز میشوند تا با هر گونه تغییر در موتورهای جستجوی اصلی که میتواند بر رتبه وب سایت شما تاثیر بگذارد، سازگار شوند. بنابراین وب سایت شما با وجود هر گونه به روز رسانی یا تغییر، همیشه بهینه خواهد بود. اساسا CMS ها به خصوص WordPress، تنها گزینههای وب سایت هستند که به شما اجازه میدهند به راحتی وب سایت خود را برای موتورهای جستجو با استفاده از پلاگین ها و ابزارهای کاربر پسند بهینه کنید.
۴) امنیت بالا
در جهان امروز با پیشرفت تکنولوژی روزافزون امنیت وب سایت به خصوص برای مالکان دارای وب سایتهای تجارت الکترونیک و کسب و کارهای بزرگ، امنیت سایت از درجه اهمیت بالایی برخوردار است.
سیستمهای مدیریت محتوا به طور مداوم توسط توسعه دهندگان و متخصصین کامپیوتر برای حفاظت از کاربران در برابر هر گونه مشکلات امنیتی وب سایتها در تلاش هستند.
علاوه بر این، افزونه ها وابزارهای بی شماری که به صورت جداگانه برای افزایش امنیت وب سایت شما طراحی شدهاند، وجود دارند.
۵) هزینه موثر و مقرون به صرفه
اگر یک وب سایت ثابت داشته باشید، نگهداری وب سایت هزینه زیادی می تواند داشته باشد. تماس با یک طراح یا توسعه دهنده وب برای ایجاد تغییرات مکرر نیز میتواند به آن اضافه شود. سرمایهگذاری در یک سیستم مدیریت محتوا میتواند هم در وقت و هم در پول شما صرفهجویی کند. با وجود یک سیستم مدیریت محتوا، دیگر لازم نیست برای ایجاد تغییرات مشترک در وب سایت به یک توسعه دهنده وب تکیه کنید. شما میتوانید این تغییرات را زمانی که نیاز دارید انجام دهید.
سیستمهای مدیریت محتوا به شما اجازه میدهند تا به جای این که به صورت جداگانه صفحات کد را برای ایجاد یک تنظیمات خاص و منحصر به فرد بررسی کنید، محتوا را با چند کلیک ساده از یک دکمه آپلود کرده یا تغییر دهید. علاوه بر این، به روز رسانی های کلی و دیگر الزامات پشتیبانی که سلامت سایت شما را حفظ میکنند را می توان تقریبا به سرعت و با چند کلیک دیگر بر روی یک دکمه انجام داد.
این سهولت نگهداری نیز از عناصر طراحی یک وب سایت مستثنی نیست. سیستمهای مدیریت محتوا امکان تغییر اجزای بصری یک وب سایت را با حداقل یا بدون کدگذاری فراهم میکند. بهترین مزیت این است که تمام این موارد میتواند فورا از هر وسیلهای با هر اتصال اینترنتی اتفاق بیفتد.
استفاده از یک سیستم مدیریت محتوا به عنوان پلتفرمهای وب سایت شما مزایای مختلفی دارد. سیستمهای مدیریت محتوا تمام محتوای وب شما را در یک مکان ذخیره میکنند، از همکاری افراد پشتیبانی میکنند، به ایجاد صفحات وب پویا کمک میکنند، به روز رسانی های سریع و آسان را ممکن میسازند و افزونه ها و ابزارهای مفید برای موثر و ایمن کردن سایت شما ارائه میدهند، در حالی که هم در وقت و هم در پول شما صرفهجویی میکنند.
ویژگی های انواع سیستمهای مدیریت محتوا در هر نوع خاصی ممکن است متفاوت باشد، ولی عملکرد اصلی CMS ها، نمایه سازی، مدیریت قالب، جستجو و بازیابی، کنترل بازبینی و انتشار در نظر گرفته می شوند.
اگر در حال خواندن این مطلب کاربردی با استفاده از سیستمهای مدیریت محتوا هستید، این نکته را به یاد داشته باشید که مدیریت وب سایت شما میتواند به طور باورنکردنی آسان باشد، موثرتر باشد و با یک سیستم مدیریت محتوا به میزان قابلتوجهی پول کمتری را برای شما هزینه کند. دیگر نیازی به استرس اضافی یا هدر رفتن پول و وقت ندارید. خب پس برای راه اندازی وب سایت خود دیگر منتظر چه هستید؟
انواع سیستمهای مدیریت محتوا
هم اکنون وقت آن رسیده تا شما را با انواع سیستمهای مدیریت محتوا آشنا کنم. به طور کلی سیستم های مدیریت محتوا به دو نوع کلی کد باز و SAAS تقسیم می شوند.
سیستم مدیریت محتوای کد باز: به سیستمهای نرم افزاری رایگانی گفته می شود که کدهایش در دسترس و قابل تغییر باشد. معمولا برای طراحی یک کسب و کار بزرگ ممکن است بخواهید تغییر درکدهایش داشته باشید، وگرنه قالبهای آماده کدها تغییر چندانی نیاز ندارند.
سیستم مدیریت محتوا SAAS : این نوع سیستمها با نام سرویس اشتراکی نیز شناخته می شوند. اشتراک این سیستمها را باید از شرکتهای ارائه دهنده این سیستمها خریداری کرد. به این نوع سیستمها، سایت ساز هم گفته می شود.
چند نمونه از سیستمهای مدیریت محتوا کد باز به شرح زیر می باشد.
ورد پرس(WordPress)
همانطور که در قسمت قبل در مورد وردپرس صحبت کردیم، یکی از محبوبترین سیستمهای مدیریت محتوا می باشد. اگر برای راه اندازی یک فروشگاه آنلاین بزرگ به سیستم مدیریت محتوا احتیاج داشته باشید، به علت استفاده از افزونه های مختلف سنگینی سایت را به همراه خود دارد، پس باعث کند شدن سرعت سایت و کاهش ترافیک آن می شود، بنابراین بهتر است چند نوع دیگر سیستمهای مدیریت محتوا را برای فروشگاههای آنلاین بزرگ معرفی کنیم.
جوملا (joomla)
جوملا رقیب بزرگ برای ورد پرس است. این سیستم مدیریت محتوا در سال 2001 معرفی شد. همچنین این سیستم برای طراحی سایتهای بزرگ و فروشگاهی مناسب است. برخی از ویژگی های این سیستم به شرح زیر می باشد.
- سرعت بالایی برای نصب و راه اندازی دارد.
- رایگان است.
- بیش از 6000 افزونه دارد.
دروپال (Drupal)
اگرچه این سیستم مدیریت محتوا کاربران کمتری نسبت به سیستم های دیگر دارد اما توانسته توجه طراحان قدرتمند و حرفه ای را در بازار به خود اختصاص دهد. این سیستم به مهارتهای برنامه نویسی نیاز دارد. هم چنین برای سایتهای خبری، آپلود و دانلود گزینه خوبی می باشد.
برخی از ویژگی های این سیستم مدیریت محتوا به شرح زیر می باشد.
- سرعت بالایی دارد.
- توسعه پذیری خوبی دارد.
- امنیت بالایی دارد.
- دارای سیستم پشتیبانی قوی می باشد.
پرستا شاپ (PrestaShop)
پرستاشاپ هم یکی دیگراز انواع سیستم های مدیریت محتواست که به فروشگاه ساز معروف می باشد. بسیاری از فروشگاه های اینترنتی کوچک و بزرگ در همه جهان از این سیستم استفاده می کنند.
برخی از ویژگی های پرستا شاپ به شرح زیر می باشد.
- نصب و راه اندازی سریع و رایگانی دارد.
- با فروشگاههای چند زبانه سازگاری دارد.
- با واحدهای پولی مختلف سازگاری دارد.
- دارای پنل مدیریت قوی است.
- دارای سیستم حسابداری و مدیریت مشتریان است.
- دارای ساختار بهینه برای موتورهای جست و جو است.
از انواع دیگر سیستمهای مدیریت محتوا می توان به اپن کارت OpenCart، مجنتو Magento، پی اچ پی نیوک nuke PHP ، اشاره کرد.
مطمئنا همه شما که این مقاله را می خوانید پاسخ خود را گرفتهاید، اما رسیدن به یک استدلال واقعی برای یک سیستم مدیریت محتوا که در ۱۰۰ % شرایط بهترین باشد، کمی دشوار است. ولی با توجه به آمار موجود، ورد پرس بالاترین سهم بازار سیستم مدیریت محتوا را به خود اختصاص داده است. این همیشه بهترین انتخاب نیست، اما اغلب اوقات بهترین گزینه است.
جمع بندی
امروزه افراد بسیار زیادی در بازار با سیستم های مدیریت محتوا آشنایی ندارند، ولی به علت نیاز بالای هر وب سایت و افزایش روز افزون فروشگاه های اینترنتی در دنیا به سیستمهای مدیریت محتوا، به هرشخصی این امکان را می دهد که بتواند از صفر تا صد طراحی وبسایت را بر عهده بگیرد. با توجه به ویژگی رایگان بودن و متن باز بودن این سیستمها، که دارای هزینههای ثابت نیستند می توان با خیال راحت استفاده کرد.
البته همانطور که گفته شد نسخههای حرفه ای این CMS ها برای کسب و کار های بزرگ قابلیت خریداری دارند، ولی نسخه پایه ای این سیستمها معمولا رایگان می باشد. امیدوارم با خواندن این مطلب به طور کامل با انواع، اهداف، ویژگی ها، عملکرد اصلی سیستم مدیریت محتوا آشنا شده باشید. همچنین اگر برای راه اندازی یک وب سایت مبتنی بر سیستم مدیریت محتوا در تلاش هستید تا حدودی پاسخ سوالاتتان را در این مقاله پیدا کرده باشید.