طراحی وب سایت چیست؟
Web Design
طراحی وب سایت شامل مراحل لایهسازی صفحات وب، تولید محتوا، طراحی گرافیکی و رعایت اصول سئو است. به عبارت دیگر برنامه ریزی برای ایجاد یک سایت در فضای مجازی اینترنت که با رعایت ساختار کلی و جزئی ارائه می شود طراحی وب سایت گویند.اگر شما میخواهید یک وب سایت قدرتمند ایجاد کنید که بتوانید با استفاده از آن خدمات، محصول یا هر چیز دیگری را به صفحه اول گوگل بیاورید و مخاطبان زیادی آنرا ببینند باید تمام اصول فنی و ظاهری طراحی یک وب سایت را رعایت کنید.
وب سایت چیست؟
وب سایت مکانی از اینترنت است که صفحه یا تعدادی از صفحات را در خود برای هدفی خاص نگهداری می کند .
همانطور که ما در دنیای واقعی بخشی از زمین را برای زندگی و یا کسب و کار اجاره میکنیم، در دنیای اینترنت هم میتوانیم اینکار را انجام دهیم. یعنی میتوانیم بخشی از اینترنت را اجاره کنیم و آن قسمت را مدتی برای خودمان داشته باشیم در واقع وب سایت ها، زمین های ما در اینترنت هستند که میتوانیم از آنها استفاده های مختلفی داشته باشیم.
اجزا صفحه های وب:
1-چیدمان
این روش چیدمان گرافیک، تبلیغات و متن است. در دنیای وب، یک هدف اصلی کمک به بازدید از اطلاعات مورد نظر خود در یک نگاه است. شامل حفظ تعادل، سازگاری و یکپارچگی طرح است.
2– رنگ
انتخاب رنگ به هدف و مشتری بستگی دارد. شخصیت شناسی فرد یا برند یک سازمان را با استفاده از رنگ ها در وب انتقال دهد.
3-گرافیک
گرافیک ها می توانند شامل لوگو، عکس، کلیپ آرت یا آیکون باشند که همگی باعث تقویت طراحی وب می شوند. برای تجربه مناسب کاربر، این کارها باید به شیوه درست صورت گیرد، با رنگ و محتوای صفحه وب کار کنند، در حالی که آن را بیش از حد پر ازدحام یا کند نکند.
4- فونت ها
استفاده از فونت های مختلف می تواند باعث افزایش طراحی وب سایت شود. اکثر مرورگرهای وب فقط می توانند تعداد انتخابی از قلم ها را بخوانند، معروف به “فونت های امن وب ” هستند.
5- محتوا
محتوا و طراحی می توانند با هم همکاری کنند تا پیام سایت را از طریق تصاویر و متن افزایش دهند. متن نوشتاری باید همیشه مرتبط و مفید باشد تا خواننده گیج نشود و آنچه را که می خواهد در اختیار آنها قرار دهد تا در سایت باقی بمانند. محتوا باید برای موتورهای جستجو بهینه شده و از طول مناسب برخوردار باشد و شامل کلمات کلیدی مرتبط می باشد.
عوامل مهم که در طراحی وب سایت باید رعایت شود:
1. نویگیشن
معماری سایت، منوها و سایر ابزارهای نویگیشن در طراحی وب ایجاد می شوند. هدف این است که به کاربر کمک کند تا به راحتی ، با یافتن اطلاعات مورد نیاز خود، در سایت حرکت کند.
2. چندرسانه ای multimedia
محرک های ویدئویی و صوتی مرتبط در طراحی می تواند به کاربران کمک کند تا اطلاعات را به راحتی و سریع بدست آورند. این می تواند بازدید کنندگان را تشویق به صرف وقت بیشتری در صفحه وب کند.
3. سازگاری Compatibility
برای افزایش بازدید از سایت، باید صفحه وبی را طراحی کرد که در مرورگرها عملکرد خوبی داشته باشد.
4. فناوری Technology
پیشرفت در فناوری باعث می شود طراحان بتوانند طراحی وب را همیشه تازه، پویا و حرفه ای بسازند.
5. تعاملی Interactive
با افزودن کادرهای تفسیر و نظرسنجی در طراحی، استفاده از فرم های ایمیل و ثبت نام در خبرنامه ،می توان مشارکت فعال کاربر را افزایش داد و کاربران را از بازدید کنندگان به مشتری تبدیل کرد.
طراحی وب را با برنامه نویسی وب اشتباه نگیرید!
اشتباهی که معمولا افراد تازه کار به آن مبتلا می شوند این است که طراحی وب را با برنامه نویسی وب اشتباه میگیرند در صورتی که این دو کاملا با یکدیگر متفاوت هستند .
طراحی وب به مجموعه کارهایی گفته میشود که زیبایی ظاهری سایت را ایجاد میکند. در واقع هر آن چیزی که کاربر با آن مواجه میشود و آنرا در صفحه مانیتور خود میبینید، حاصل طراحی وب و کار طراح وب است. در واقع کار اصلی یک طراح وب، طراحی چیزهایی است که کاربران با آن بصورت مستقیم در ارتباط هستند و آنرا در مانیتور خود مشاهده میکنند.
اما برنامه نویسی وب متفاوت است. یک برنامه نویس وب کدهایی را مینویسد که کاربر نمیتواند آنها را ببیند و آن کدها بصورت مستقیم تاثیری روی ظاهر سایت ندارند و در پشت صحنه اجرا میشوند، برای مثال مقالات را از پایگاه داده یا دیتابیس در پشت صحنه میگیرند و به کاربر نشان میدهند.
انواع سایتها بر اساس کاربرد آنها :
1. سایت ثابت (استاتیک ) :
وب سایت استاتیک یک فایل منحصر به فرد را ذخیره می کند. این محتوا یکبار در طول طراحی وب سایت ایجاد می شود. این سایت ها معمولا به صورت دستی نوشته می شوند چون از کدهای کمتری استفاده میکنند و سرعت بارگذاری بالاتری دارند. علاوه بر این، طراحی سایت های ثابت ارزان تر است. این نوع سایت ها چون از طرف افراد عادی قابل تغییر نیستند احتمال خرابی و آسیب دیدگی کمتری دارند. در این گونه سایت ها همه ی المان ها جای ثابتی دارند و برای قرارگیری هر کدام از عناصر می توان بهتر تصمیم گرفت.
2.سایت های متحرک و پویا (داینامیک) :
در اینگونه از سایتها ابتدا اسکلت سایت توسط طراح ایجاد میشود و سپس محتوا توسط مدیران سایتها تغییر میکند .محتوای سایتهای داینامیک بعد از طراحی توسط افراد عادی که دسترسی به سیستم مدیریت محتوای سایت را داشته باشند قابل تغییر است.
3. پرتال :
سایت های پویایی هستند که چند هدف خاص را دنبال می کنند. به عبارتی چند سایت پویا برای رسیدن به هدف خاصی در کنار هم قرار می گیرند که هر یک امکانات خاصی چون عضو گیری، انتشار اخبار، انتشار تصاویر، نظر سنجی و … را در اختیار مدیران آن قرار دهند و پرتال رو تشکیل میدهند. پرتال ها بیشتر توسط سازمان ها و گروه ها خریداری میشوند. پرتال ها باید داعم به روز رسانی شوند که کاری دشوار و زمان بر است.
مراحل طراحی سایت :
این پروسه در هشت مرحله تعریف شده است
1. نیازسنجی و برنامه ریزی ساخت سایت
اولین و مهم ترین گام، استخراج نیازمندیهای پروژه است اینکه سایت قرار است چه امکاناتی ارائه کند و چه نیازهایی از کاربر را برطرف سازد. اطلاعات مذکور در قالب یک پروپوزال تنظیم می شود و باید به تایید طرفین برسد.
2. تحقیق و بررسی محتوا
بعد از نیازسنجی ، تیم فنی به بررسی و تحلیل محتوای گردآوری شده پرداخته و بهترین راه برای ارائه آن ها در سایت را پیشنهاد میکند. این محتوا میتواند شامل متن، تصاویر، لوگوی تجاری، اطلاعات تماس، متن درباره ما، لیست و نمونه محصولات، خدمات، رنگ سازمانی و… باشد.
3. طرح اولیه
طرح گرافیکی اولیه سایت، نخستین مرحله از روند طراحی وبسایت است. در این مرحله تمامی صفحات سایت مانند صفحه اصلی، درباره ما، تماس با ما، بلاگ و کلیه بخش های دیگر وبسایت، طراحی اولیه ای می شود و آنچه قرار است کاربر ببیند به تصویر کشیده میشود. سپس مدیر پروژه و کافرما روی این نمونه ها به توافق رسیده و مرحله اصلی طراحی آغاز میشود.
4.طراحی قالب اصلی سایت
تیم طراحی با توجه به طرح اولیه اقدام به دیزاین صفحات مختلف سایت کرده و تمام ملاک های طراحی ایده آل را رعایت میکند. رنگ سازمانی و لوگو نقش مهمی در طراحی سایت دارند.
5.کدنویسی سایت
کدهای یک سایت حکم اسکلت بندی یک ساختمان را دارد و باید به بهترین نحو کدنویسی انجام شود. سرعت سایت و بازدهی مناسب آن نیز جزء مهم ترین مسائلی است که در کدنویسی باید به آن توجه کرد.
6.ورود اطلاعات اولیه سایت
پس از اتمام کدنویسی، مرحله دیتاگذاری اولیه آغاز میشود. در واقع در این مرحله سایت تا حدودی آب بند شده و یک خروجی خام نخواهد بود. باید در مرحله ورود دیتا باگ های سیستم شناسایی واصلاح شود.
7.تست و بازنگری سایت
در مرحله بازنگری و تست، یک فضای هاست نمونه تهیه شده و سایت به طور کامل در اختیار کارفرما قرار میگیرد تا به عنوان یک مدیر و یک کاربر با آن کار کند و تمام نظرات خود را منتقل کند.
8. تحویل و آموزش کار با پنل سایت
پس از اتمام مراحل طراحی سایت، تمامی امکانات سایت و نحوه کار کردن با آن ها توضیح داده شده سپس یک هفته به کارفرما فرصت داده میشود تا آموخته های خود را روی یک فضای آزمایشی با سایت تمرین کند. همچنین امکان انتقال اطلاعات اصلی روی سایت نمونه وجود دارد. پس از اتمام کار و تایید کارفرما، طی یک دوره یک هفته ای سایت به طور کامل روی دامنه اصلی اجرا شده و پذیرای بازدیدکنندگان میشود.
از اصطلاحاتی که در طراحی سایت باید با آنها آشنا باشید هاست و دامنه است.
هاست :
( Host )
برای اینکه یک وبسایت از تمام نقاط دنیا همیشه قابل دسترس باشد لازم است آن را در محیطی بر روی اینترنت نگهداری کنید، بر روی یک کامپیوتر که همیشه روشن بوده و در صورت نیاز اطلاعات و فایلهای سایت شما را بارگذاری کرده و به کاربران نمایش دهد، این کامپیوتر همیشه روشن را سرور می نامند . سرورها کامپیوترهای همیشه روشنی در محیط اینترنت هستند که هر لحظه به درخواست کاربران وبسایتی را پردازش و آن را به کاربر نمایش میدهند، شما برای نگهداری سایت خود در محیط اینترنت به یک سرور یا یک فضای میزبانی احتیاج خواهید داشت.
به زبان ساده، هاست به فضایی در یک سرور اطلاق میشود که شما میتوانید اطلاعات و فایلهای سایت خود را در آن آپلود و نگهداری کنید، هاستها به صورت ماهیانه یا سالیانه (بسته به شرکت ارائهدهنده) احتیاج به تمدید دارند و اگر هزینهی آن را نپردازید دسترسی شما از هاست قطع خواهد شد و سایر کاربران قادر به مشاهدهی سایتتان نخواهند بود.
شرکتهای ارائهدهندهی بسیار زیادی برای خرید هاست در ایران فعالیت میکنند، به عنوان مثال یکی از این شرکتها که خدمات و پشتیابی خوبی در این زمینه ارائه میدهد شرکت نتافراز است.
دامنه :
( Domain )
هنگامی که قصد مشاهدهی سایتی را داشته باشید تنها کافیست آدرس آن را در مرورگرتان تایپ کنید که هویت و نشان تجاری یک وبسایت است، پس بهتر است در انتخاب دامنهی سایت خود دقت کرده و یک نام مناسب برای سایتتان انتخاب کنید برای تهیهی دامنه نیز باید به صورت سالیانه مبلغی را پرداخت کنید که با توجه به نوع پسوند دامنه متفاوت است (
به عنوان مثال دامنههای
.ir
بسیار ارزانتر از دامنههای
.com
هستند)
معمولا شرکتهای ارائهدهندهی خدمات هاستینگ، دامنه هم ارائه میکنند، بنابراین برای خرید دامنه نیز میتوانید از طریق همان شرکتی که هاست میخرید اقدام کنید.
طراحی سایت بدون کدنویسی! آیا حقیقت دارد ؟
با استفاده از وردپرس میتوانید انواع سایتها را راهاندازی کنید، اما در نهایت برای شخصیسازی سایت خود و همچنین افزودن امکانات جانبی احتیاج دارید تا دانش نسبتا خوبی از کدنویسی داشته باشید، در غیر اینصورت تنها میتوانید یک سایت معمولی برای خودتان راهاندازی کنید، پس اگرنیازبه یک وبسایت کوچک و جمعوجوردارید در کمتر از ۵ دقیقه می توانید سایت خود را راهاندازی کنید، اما اگر قصد دارید یک سایت حرفهای داشته باشید و یا طراحی سایت را به عنوان شغل خود انتخاب کنید لازم است دستبهکد شده و تمام اصول را رعایت کنید.
وردپرس چیست؟
به زبان ساده وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و متنباز است که به راحتی توسط هر کسی قابل استفاده و شخصیسازی میباشد، به لطف وجود هزاران قالب و الگویی که برای این سیستم ایجاد شدهاست میتوان هر نوع سایتی را به دلخواه خود طراحی و مدیریت کرد آن هم بدون نیاز به کدنویسی و طراحی اختصاصی.
هرچند اگر بخواهید ویژگی خاصی در سایت خود داشته باشید یا امکان خاصی را به سایتتان اضافه کنید که به صورت پیشفرض در وردپرس و پلاگینهایش یافت نشود باید هزینه کرده و از یک متخصص بخواهید این بخش را به سایت شما اضافه کند (یا خودتان برنامهنویسی کنید). تقریبا هر نوع سایتی را میتوان با وردپرس ایجاد کرد، ضمن اینکه از سئوی قابل قبولی برخوردار بوده و همچنین به کمک پلاگینهایی که برای اینکار دارد میتوان به قدرت آن نیز افزود. هرچند این سیستم بسیار قدرتمند و انعطافپذیر است اما در شرایط خاص و برای راهاندازی سایتهای خاص که قابلیتهای و امکانات کاملا اختصاصی دارند استفاده از وردپرس توصیه نمیشود و بهتر است طراحی و پیادهسازی سایت از ۰ تا ۱۰۰ به صورت اختصاصی برنامهنویسی شود.
به طور کلی یک وبسایت برای ادامهی فعالیت خود به افرادی با وظایف زیر احتیاج دارد:
طراح وبسایت (Web Designer)
برنامهنویس وب (Web Programmer)
توسعهدهندهی وب (Web Developer)
مسئول سئوی وبسایت (SEO Manager)
مدیریت هاست و سرور (Server Admin)
تولیدکنندگان محتوا( Content Manager)
مدیر وبسایت یا وبمستر (Webmaster)
دو وظیفه مهم طراح سایت
Back- end , front- end
است:
بک اند: مسئولیت نوشتن کدهای مختلف برای ایجاد ساختار اصلی وب سایت است. این کدها همان چیزی هستند که از نظر بازدیدکنندگان یک سایت پنهان هستند و بیش از هر چیز وظیفه راه اندازی و عملکرد یک سایت را به عهده دارند.فرانت اند: همه کارهایی است که برای بهتر کردن ویژگیهای دیداری یک سایت انجام میشوند.